24 februari 2013

Päronblad ( 1 )

I somras när jag höll på och färgade all den ull som jag nu spinner försökte jag med många olika växter, lavar, bark och blad. En av bladen var päronblad. Dom hade jag det ganska kul med. Just den här ullen är färgad i järngrytan, rätt fram har jag skrivit. Jag vill minnas att bladen låg ganska länge i den grytan innan jag la ner ullen. Resultatet blev i varje fall en mörk olivgrön färg även om bilderna kanske visar en mer grå.

Last summer as I was dyeing all this wool that I’m now spinning into yarns, I tried a lot of different plants, lichens, bark an leaves. One of my experiments were then those from Pear leaves, I found them rather enjoying to try out since my results show such a variety of colours. My yarn from today is the greyish wool but is actually more greenish, like olives, my favourite colour. Dye with Pear leafs is definitely something I will try again.

68 gram/ 198 meter (291 m/hg) tvåtrådig spelull

Också den här spelullen blev först kammad och spunnit worsted och resterna kardade innan jag spann den andra tråden. Nu har jag lärt mig ett nytt uttryck ‘De-haired’ och jag inser att jag egentligen borde ha lagat ett kamgarn och ett kardegarn, då hade säkert det kardade blivit lite mjukare… Men jag är snål på ullen, märker jag, och tror jag fortsätter med resten på samma sätt som jag börjat..

1 kommentar:

Hilde sa...

Pæretreblader... en til interessant fargeplante - her lærer jeg mye nå :)
Så mange nydelige farger du har fått frem på ullen, og så flotte de er sammen.