17 februari 2013

Johannesört 3.e försök

Sant att säga så var nog det här tredje försöket mitt första med Johannesört för här har jag bara färgat rätt fram. Med alum förståss men inget efterbad. Alltså får jag väl kalla den här färgningen neutral. Men det var den mörkaste ullen så jag ville spara den till slut. Nu trodde jag inte jag hade mer ull färgad med blad och stjälkar men det ligger så många påsar i boxarna så jag kunde ju inte vara helt säker. Det är så otroligt svårt att fånga riktiga färger i dagsljuset men också den här ullen blev först kammad, och resterna kardade. Nu upptäckte jag dessutom att det är mycket lättare att karda om man ‘plockar’ isär tussarna, drar i dom alltså. Tänk att det ska ta år innan man kommer på något så enkelt..

My third dye with St Johns wort, or actual it might be my first since I didn’t give this wool any modifier, the dye is naturel, almost ph 7. But since this were the most darkest reddish colour I could get out of the leafs and steams I decided to wait until the end with this wool, always keeping the best for last..

42 gram/ 108 meter (257 m/hg), tvåtrådig spelull

Så här är alla tre, min lilla hit parad. Jag gillar färgerna och känner mig ganska nöjd även om jag gärna hade fått lite mera rödtoner av stjälkarna. (Från vänster; basiskt, surt och neutralt.)

Och självklart, när jag rotade runt bland mina påsar så hittade jag en till.. Lika bra att ta den med en gång för sen vill jag börja med blomfärgningarna från Johannesörten.

Spelullen/spælull, förresten. Jag ser att många inte gillar den så gott. Varför?

1 kommentar:

Bodil sa...

Du er så dyktig Mia, og det er spennande og fine fargar du har fått fram :)