24 februari 2014

Grå spelull (1)

Den första härvan med grå spelull är färdig. Det här är exakt ett kardflak så dom var bra uppvägda. Jag delade först flaket mitt itu innan jag drog ut nya strängar som jag igen delade/drog ut till små ‘batts’. Dom spann jag sedan med ‘long-draws’ en eftermiddag när det var så ljust att jag kunde sitta på en stol vid fönstret. Långa drag gör garnet tunnare och luftigare tycker jag.

101 gram/ 252 meter (249,5 m/hg) tvåtrådig, kammad spelull

23 februari 2014

Rambouillet & Silk

Ett litet försök på sländan igen. När jag köpte Rambouille fällen var det med en liten rovings, den hittade jag idag och blev tvungen att spinna upp ullen, drömde om ett tunt, tunt garn. Nu blev det tunt men inte sååå tunt… oansett, kan jag karda några av resterna från kamningen så tror jag att jag ska blanda den med silke, ett riktigt mjukt resultat.

9 gram/ 53,5 meter (595 m/hg) tvåtrådig blandning av Rambuoillet och silke

21 februari 2014

Grå kardad spelull till lagret

1 Kilo spelull, den här gången har jag gjort det lättare för mig. Den här kom både färdigtvättad och kardad i stora flak. Den grå tonen går mer mot det bruna än det svarta. Att den är kardad ‘allt i ett’ gör mig ingenting, det är inte varje gång som jag har delat lockarna i två innan heller..

Fransk ull igen

Spinn iväg ull, känns det som. Ull som man spinner för att man är tvungen, inte direkt för att man har lust till det. Just sån ull är det här. Men nu har jag nästan ett hekto garn igen, hoppas det håller till koftan..

98 gram/ 232 meter (237 m/hg) tretrådig, kedjetvinnad fransk ull

… men, jag har fortfarande 250 gram ull kvar om det skulle behövas…

18 februari 2014

Brown Baby Alpacka

Mitt första alpacka garn ever, spunnit från en tops jag beställde från WoW. Jag borde kanske säga en bom också för jag inser ju att jag hadde kunnit spinna det ännu tunnare men jag är nöjd. Tjockt blev det ju inte. Men jag borde nog ha mysat lite mer med det medans jag höll på..

105 gram/ 399 meter (380 m/hg), tvåtrådig Alpacka

Garnet är också för löst tvinnat. Jag tyckte jag släppte in hur mycket snodd som helst i tråden men nästan allt blev borta över natten tror jag. Men tvättat ser det ut som om det blir ganska bra ändå. Jag får vara nöjd med debuten, eller köra det genom rocken en gång till när det har torkat..

… men känner jeg mig själv rätt så blir det väl aldrig av.

13 februari 2014

Lite paus spinning- Gulsporre (2)

En liten mellanlandning i mina växtfärgade ull lager i kväll. Det här var en av dom färgade topsen, tror det är den australienska merino ullen faktiskt, för den har lite grått i sig. Den är färgad ‘rätt fram’ utan något extra, det betyder nog med bara Alun.  (Tänk att jag var så dum och inte noterade mig bättre!!) Växten som gav den här färgen heter Linaria vulgaris. Det är den samma som här, tror det är ull från den samma topsen också.

25 gram/ 124 meter (497 m/hg) tvåtrådig ‘tops’

Garnet blev ganska tunt och pluffade upp sig fint under tvätt. Blir nog ett supermjukt litet garn.

(nytvättat)

12 februari 2014

Pelsull / höstull blandning

Av kamresterna från den grå pelsullen lagade jag ett kardgarn. Jag kardade ihop resterna med höstull som jag tidigare har färgat med Plommonbark. Färgerna passar bra ihop, det gula gör mest att ullen bli mer ljusgrå. Kamrester är gärna fulla med nupper och det var höstullen också, jag kardade nog inte speciellt noga. Resultatet tycker jag i varje fall ser mjuk och fint ut.

125 gram/ 321 meter (237 m/hg) tvåtrådig kammad blandning av pelsull/ höstull

Garnet blev inte helt jämnt men eftersom det pluffade upp sig rejält efter en ruff tvätt så gör det inte så mycket tycker jag.

Så till slut, tvättade och torra ligger båda garnen bredvid varandra. Det kardade restgarnet ihop med det kammade garnet av pelsullen. Blev riktig nöjd så nu har jag börjat kamma lockar igen..

Höstullen hade jag färgat gul med plommonbark. Det var nog en av dom första försöken med barken.

9 februari 2014

Pelsull (1)

Den första härvan från fällen med pelsull är äntligen färdig. Eftersom jag kammade lockar som jag hade tvättat en och en tog det sin tid att kamma igenom dom. Mest kanske för att jag inte kunde bestämma mig vilken kammar jag skulle använda. Jag landade till slut på vanliga kammar så nu har jag en god del kamrester kvar också. Garnet har jag försökt spinna worsted men lockarna/ håren var så hala att dom hela tiden gled isär. Därför är nog garnet ganska hårt spunnet och mer semiwollen. Men ganska glansigt ser det ut lika väl.

191 gram/ 779 meter (408 m/hg) kammad, tvåtrådig pelsull.

Garnet är inte allt för hårt tvinnat och ser ganska tunnt ut lika väl.

2 februari 2014

Puni’s on the go

Sjögrönblå merino, vit angora och silke skrev jag i slutet av november på kladden till det här inlägget. Men efter tre kaffe-/vin kvällar och två spinnträffar, och en del spinnande på sländor här hemma också…. så tog jag och spann dom sista tre på rocken idag, nu ville jag få dom färdiga. Till mina sländor hittar jag säkert något annat som jag kan spinna på nu.

53 gram/ 341 meter ( 643 m/hg) tvåtrådig blandad garn av Merino, Angora och Silke.

Skönt att känna att jag faktiskt kan spinna tunt om jag bara vill.. det handlar mest om fibren tror jag..

1 februari 2014

Rambuillet (3)

Tredje garnet från Rambuillet fällen. Det här är dom ljusaste lockarna som var. Jag trodde nog att dom var mest vita men ser det har kommit med några grå också. Det är inte enkelt att se skillnaden i färgen när man plockar, det visat sig tydligast efteråt på spolen.

103 gram/ 436 meter (423 m/hg), tvåtrådig, kammad Rambouillet

Jag ser att jag har spunnit den tjockare än dom andra två garnen, suck, ändå så var jag säker på att det här skulle bli ännu tunnare, som vanligt med andra ord…

Så nu har jag 300 gram garn och än så länge i två olika toner.